• Gumiabroncs

    Méret
    / R
    Gyártó

    Nyári gumi
    Téli gumi
    Négyévszakos
    Személy
    Kisteher
    Off road (4x4)
    Defekttűrő

  • Teher- agró gumik

Lemezfelni kereső

Márka:

Momo Momo alufelni konfigurátor

Márka:

A hamarosan bevezetésre kerülő abroncscímkézés. A fogyasztók érdekében tett jelentős előrelépés.

Gumi cimke
Az Európai Parlament és a Tanács 1222/2009/EK rendelete a személy- és kisteherautó abroncsok címkézéséről 2012 novemberében lép hatályba.

Az új rendeletnek köszönhetően a fogyasztók sokkal bővebb információt kapnak az abroncsok biztonságáról (fékezés nedves úton) és a környezetre gyakorolt hatásukról (gördülési ellenállás és külső zaj).

A címke megjelenése ismerős lehet, hiszen ilyet használnak a háztartási gépek és újabban az új autók esetében is, de miért jó ez a fogyasztóknak?

A címke értelmezése

Üzemanyag-fogyasztás

A címke jobb oldalán található energia-hatékonysági skála azt mutatja, hogy milyen mértékben járul hozzá az abroncs az üzemanyag-fogyasztáshoz és a szén-dioxid-kibocsátáshoz.
Egy jármű üzemanyag-fogyasztásának körülbelül 20 százalékáért felelnek az abroncsok, elsősorban a gördülési ellenállásuk miatt. A gördülési ellenállás csökkentése jelentősen javítja a közúti közlekedés energia-hatékonyságát, és ezáltal csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Valójában az abroncs gördülési ellenállásának, egy műszerrel meghatározott szintje adja meg az abroncs energia-hatékonysági osztályát.

Mi a különbség az A és a G energiaosztályba tartozó abroncsok között?

A gördülési ellenállás tekintetében van köztük jelentős különbség, ami számos abroncsgeneráción átívelő műszaki fejlesztés eredménye.

Gumiabroncs energia hatékonyság
Egy A és egy G kategóriás abroncsokkal szerelt autó üzemanyag-fogyasztásában tapasztalt különbség 100 kilométeren 0,5 liter.

Évente körülbelül 80 literrel kevesebb felhasznált üzemanyag (évi 15.000 kilométeres használat esetén)

Évente több mint 30.000 Ft megtakarítás egy benzines autó esetén (390 Ft/liter benzinár mellett)

Ez amellett, hogy jelentős megtakarítást jelent a fogyasztóknak, a környezetre is kedvező hatással van, mivel a szén-dioxid-kibocsátás kilométerenként 12 grammal csökken.

Fékezés nedves úton

Gumiabroncs cimke fékezés nedves úton
A címke jobb oldalán található skála az abroncs nedves úton mért fékezési teljesítményét mutatja. A méréseket az EU rendelet által meghatározott körülmények között végzik (sebesség, útjellemzők, vízmélység, hőmérséklet …)

A vizsgált abroncs kategóriáját úgy határozzák meg, hogy egy referenciaabronccsal hasonlítják össze a teljesítményét.

Mi a különbség egy A és egy F osztályba tartozó abroncs között? (Ennél a biztonságot mutató jellemzőnél a G osztályt nem használják).

Egy A és egy F osztályba tartozó abroncsokkal szerelt autó féktávolságában, nedves úton a különbség több mint 10 méter.

Ez egy autó hosszának kétszeresével egyenlő.

Külső zaj

Gumiabroncs cimke zajszint
A közlekedés zaja nagyon zavaró tud lenni. A címke alsó része azt mutatja, hogy mekkora külső zajt (tehát nem a vezető által érzékelt belső zaj) bocsát ki az abroncs decibelben kifejezve.

Minimum szintek

Ennek az EU rendeletnek a célja az, hogy a három említett jellemző tekintetében javítsa a piaci kínálatot. Továbbá, az abroncsteljesítmény további javításának érdekében, 2012. november 1-jétől az abroncsgyártók nem homologizálhatnak olyan új abroncsokat, melyek gördülési ellenállása a G osztályba vagy féktávolsága nedves úton az F osztályba tartozik. A gördülési ellenállás és a nedves úton mért féktávolság tekintetében alacsonyabb osztályokba sorolt abroncsok forgalmazását az elkövetkező években fokozatosan be fogják tiltani.

A címkézési adatok közlésének egyéb módjai

Személy-, kisteherautó-, és teherabroncsok esetén a címkézési információkat meghatározott módon kell szerepeltetni a gyártó műszaki promóciós anyagaiban és weboldalain.

Az abroncs értékesítésekor a kereskedő köteles ugyanezeket az információkat feltüntetni a vásárlónak átadott számlán (vagy mellékelve).

Az abroncscímkézés segítségével a fogyasztók megalapozott döntést hozhatnak abroncsvásárlás esetén.

És az abroncs élettartama?

A Michelin teljes mértékben támogatja a címkézést, mivel az objektív információkat nyújt az abroncsok teljesítményéről.

Ez az új rendszer valódi előrelépést jelent a fogyasztóknak, mindamellett a Michelin az abroncsok hosszú élettartamát is fontosnak tartja, ami ugyan nem szerepel a címkén, mégis az autósok egyik legfontosabb elvárása, hiszen közvetlen hatása van a pénztárcájukra.

Nagy különbség van a piacon kapható különböző abroncsok élettartama között:
ez a különbség akár kétszeres is lehet (azonos méretű abroncsok esetén).

Gumiabroncs cimke kopásállóság

Ez több mint egy éves autóhasználat (átlagos használat esetén). A Michelin célkitűzése az, hogy olyan abroncsokat kínáljon a fogyasztóknak, melyek a legjobb teljesítmény-egyensúlyt nyújtják: üzemanyag-fogyasztás / tapadás / élettartam.

Forrás>>